Νομοθεσία
Διεργασίες
Πρότυπα
Βέλτιστες Πρακτικές
Χρήσιμες Επαφές
Ορολογία
Συχνές Ερωτήσεις
Ομάδα Εργασίας
Επικοινωνήστε
Συνδέσεις
Πείτε μας την άποψή σας για το Envirohelp.gr
Διαβάστε τους όρους χρήσης και την αποποίηση ευθύνης

Αρχική Σελίδα

Ανάλυση Κύκλου Ζωής

 


Τι είναι;

 

Η Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) είναι ένα σύνολο ερευνητικών εργαλείων για την εκτίμηση όλων των περιβαλλοντικών συνεπειών που σχετίζονται με ολόκληρη τη διάρκεια της «ζωής» ενός προϊόντος. Ο αντικειμενικός σκοπός της ανάλυσης κύκλου ζωής είναι η αναζήτηση και η ποσοτικοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που επέρχεται από την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό είναι εφικτό μέσω της παρακολούθησης του προϊόντος από την «γέννηση» μέχρι την «ταφή» του, από την εξόρυξη των πρώτων υλών, την παραγωγή, την χρήση μέχρι και την τελική του διάθεση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνεται ο εντοπισμός εκείνων των δραστηριοτήτων που προκαλούν τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Οι παραγωγοί συνεπώς μπορούν να προσανατολιστούν σε συγκεκριμένους τομείς  για να μειώσουν ή ακόμα και να ελαχιστοποιήσουν τις πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον από την παραγωγική τους διαδικασία.

 

Γιατί θα έπρεπε να την εξετάσω;

 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να κάνετε Ανάλυση Κύκλου Ζωής στην παραγωγική σας διαδικασία. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη περιγράφονται παρακάτω:

 

 

 

 

Εν κατακλείδι η Ανάλυση Κύκλου Ζωής μπορεί να σας προσφέρει την δυνατότητα να παράγετε ποιοτικά προϊόντα με λιγότερους πόρους.

 

Τι πρέπει να κάνω;

 

Η Ανάλυση του Κύκλου Ζωής ολόκληρης της παραγωγικής διαδικασίας ενός προϊόντος είναι ιδιαίτερα λεπτομερής διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω στάδια:

 

 

 

 

 

Τι πόρους θα χρειαστώ;

 

Μία πλήρης Ανάλυση Κύκλου Ζωής με όλες τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τη «γέννηση» μέχρι και την «ταφή» ενός προϊόντος μπορεί να στοιχίσει αρκετά για τα δεδομένα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρ’όλα αυτά κατηγοριοποιώντας τα δεδομένα και απλοποιώντας τη μέθοδο μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της χωρίς να χαθεί η αξιοπιστία της.

 

Όσον αφορά τους εσωτερικούς πόρους θα χρειαστείτε εκτενείς πληροφορίες για τις εισροές σας (καταλόγους υλικών) και το αντίστοιχο προσωπικό (μηχανικούς παραγωγής, στελέχη διοίκησης) που θα υποστηρίξουν την μελέτη καθ’όλη τη διάρκειά της. Κατά την συγκέντρωση των δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλουστευμένες βάσεις δεδομένων και υποδείγματα προσομοίωσης που κυκλοφορούν στην αγορά από εξωτερικούς συμβούλους. Οι εξωτερικοί πόροι αντιστοιχούν σε αντίστοιχες πληροφορίες από τους προμηθευτές και τους πελάτες σας ή/ και μοντέλα προσομοίωσης που μπορούν να απλουστεύσουν την διαδικασία. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιθανώς να επιλέξουν να απευθυνθούν σε εξωτερικούς συμβούλους καθώς οι ΑΚΖ εστιάζονται σε μεμονωμένα προβλήματα και δεν απαιτούν συνεχόμενη έρευνα.   

 

Παράδειγμα ΑΚΖ από τον κλάδο τροφίμων και ποτών

 

Μια ελληνική ζυθοποιεία ανησυχούσε ιδιαιτέρως για τη δημόσια εικόνα της όσον αφορά στις περιβαλλοντικές της επιδόσεις καθώς η μονάδα παραγωγής της βρίσκονταν σχετικά κοντά σε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή. Τόσο για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διαδικασίας παραγωγής αλλά και για τη γενικότερη πληροφόρηση της εταιρείας για τις επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον από τις δραστηριότητές της, αποφασίστηκε από τους διευθύνοντες η διεξαγωγή μελέτης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής. Λόγω έλλειψης πόρων ήρθαν σε επαφή με ερευνητικό ίδρυμα το οποίο προσέφερε τεχνογνωσία και τα απαραίτητα προγράμματα προσομοίωσης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα όρια του συστήματος που εξετάστηκαν περιλάμβαναν: Την εξώρυξη πρώτων υλών, την παραγωγή της μπύρας, την παραγωγή των φιαλών, τη συσκευασία και την εμφιάλωση, τη μεταφορά, την αποθήκευση και τέλος τη διανομή του προϊόντος. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποκάλυψαν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα δεν σχετίζονταν άμεσα με την παραγωγή της μπύρας, αλλά με άλλα υποσυστήματα, όπως αυτό της παραγωγής των φιαλών. Με αυτό τον τρόπο η ζυθοποιεία προσανατολίστηκε στην βελτίωση του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης που χρησιμοποιούσε προς την κατεύθυνση που η ΑΚΖ υπέδειξε, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό της προφίλ. 

 

Παράδειγμα ΑΚΖ από εταιρεία κατασκευής κλιματιστικών για οχήματα

 

Μια σχετικά μικρή εταιρεία κατασκευής κλιματιστικών για οχήματα στη Δανία σε μια προσπάθεια επανασχεδιασμού του βασικού της προϊόντος ερεύνησε ανακυκλώσιμα- μη επικίνδυνα υλικά και λιγότερο ενεργοβόρες τεχνολογίες. Οι δοκιμές που έγιναν σε πρωτότυπη κατασκευή έδειξαν ότι είναι εφικτή η παραγωγή κλιματιστικής μονάδας με το ίδιο ή και χαμηλότερο κόστος, σε συνδυασμό με σημαντικά οφέλη στις ενεργειακές απαιτήσεις της συσκευής σε σχέση με τις συμβατικές τεχνολογίες. Ο κατασκευαστής χρησιμοποίησε την ΑΚΖ συγκρίνοντας την συμβατική με την βελτιωμένη μονάδα κλιματισμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η νέα μονάδα κατανάλωνε μόνο το ένα τρίτο της ενέργειας που απαιτούσαν τα κλιματιστικά για οχήματα μέχρι τότε. Δεδομένου ότι κάποιος μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 1000 λίτρα καύσιμο στην διάρκεια ζωής ενός συνηθισμένου οχήματος με τη χρησιμοποίηση της νέας μονάδας κλιματισμού και των ανακυκλώσιμων υλικών, που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή του, ακολουθήθηκε νέα πολιτική προώθησης του προϊόντος. Η διοίκηση της εταιρείας είναι πεπεισμένη για τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή των καινοτομιών και τα πλεονεκτήματα σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο του προϊόντος.