Τεχνικές Ελαχιστοποίησης Ηχορύπανσης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι περισσότερες οχλήσεις που αφορούν το θόρυβο στον κλάδο των τροφίμων-ποτών προκαλούνται από τις νταλίκες και τα φορτηγά.
Τα συστήματα εξαερισμού, οι ανεμιστήρες, οι μονάδες ψύξης, οι συμπιεστές, οι σωληνώσεις μεταφοράς ατμού και η μεταφορά των στερεών αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές θορύβου.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ορισμένες τεχνικές ελαχιστοποίησης του θορύβου είναι οι εξής:
-
Χρήση σιγαστήρων στο σύστημα εξαερισμού (απορροφητές θορύβου, κάψουλες). Τα επίπεδα θορύβου στα συστήματα εξαερισμού μπορούν να μειωθούν με τη βοήθεια σιγαστήρων. Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενοι σιγαστήρες είναι οι σιγαστήρες τύπου απορρόφησης. Επίσης για να μειώσετε το συνολικό επίπεδο του θορύβου μπορείτε να τοποθετήσουμε και μία κάψουλα στις πηγές θορύβου. Η κάψουλα συνήθως αποτελείται από ένα μεταλλικό χιτώνιο το οποίο συνδέεται με το υλικό απορρόφησης, που εσωκλείει την πηγή θορύβου μερικώς ή πλήρως. Η μείωση του θορύβου που μπορεί να επιτευχθεί εξαρτάται από την ηχομόνωση των τοιχωμάτων των σωλήνων και από την δυνατότητα απορρόφησης της εσωτερικής σύνδεσης.
Σχήμα 1: Διάδοση του θορύβου ανάλογα με το είδος του ανεμιστήρα-οροφής
- Επένδυση των σωληνώσεων με κατάλληλα ηχομονωτικά υλικά.
-
Κατάλληλη σχεδίαση του δικτύου των σωληνώσεων. Όταν επικρατούν συνθήκες στρωτής ροής μέσα στις σωληνώσεις τότε δεν προκύπτει κανένας θόρυβος, αλλά στην τυρβώδη ροή το επίπεδο θορύβου μέσα στους σωλήνες αυξάνεται. Η ύπαρξη κοίλου τμήματος σε σωλήνα προκαλεί επίσης έντονο θόρυβο λόγω σπηλαίωσης. Το επίπεδο του θορύβου εξαρτάται από τον ρυθμό ροής του ρευστού, το υλικό του σωλήνα, και τον είδος των στερεών που μεταφέρονται μαζί με την υδατική φάση. Η ένταση του θορύβου στις σωληνώσεις μπορεί να φθάσει από 85 dB(A) έως και 100 dB(A) σε μια απόσταση 1 m από ένα ευθύγραμμο σωλήνα. Επίσης κοντά στα κοίλα τμήματα των σωληνώσεων αναμένουμε να έχουμε περίπου 10 dB(A) έως και 15 dB(A) περισσότερο θόρυβο.
-
Χρήση πρόσθετων εμποδίων. Η προστασία του βιομηχανικού κτιρίου από το θόρυβο καθορίζεται από το εάν η πηγή θορύβου έχει άμεση οπτική επαφή με το κτίριο. Γενικά τα επίπεδα θορύβου είναι μεγαλύτερα όταν η πηγή του θορύβου έχει άμεση οπτική επαφή με το βιομηχανικό κτίριο. Ως μέτρο για την προστασία από το θόρυβο μπορεί να είναι και άλλα σύνθετα βιομηχανικά κτίρια ή και πρόσθετα εμπόδια όπως οι τοίχοι ή τα αναχώματα. Αυτά μπορούν να επιτύχουν μια προστασία κατά 5dB(A) εάν διακόπτουν την άμεση οπτική επαφή από την πηγή. Όσο υψηλότερο είναι το εμπόδιο και όσο πιο κοντά είναι στην πηγή του θορύβου, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από το θόρυβο.
Σχήμα 2: Μείωση του Θορύβου σε μια Βιομηχανική Καμινάδα
ΠΗΓΕΣ
- Draft Reference Document on Best Available Techniques in the Food, Drink and Milk Industry, Draft May 2003. (http://eippcb.jrc.es)
ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ
Α/Α |
Περιγραφή |
Αρχείο Word |
Αρχείο Acrobat |
1) |
Μελέτη Περίπτωσης: Μεθοδολογία Μείωσης Θορύβου σε ένα Γερμανικό Ζυθοποιείο |
|
|