Νομοθεσία
Διεργασίες
Πρότυπα
Βέλτιστες Πρακτικές
Χρήσιμες Επαφές
Ορολογία
Συχνές Ερωτήσεις
Ομάδα Εργασίας
Επικοινωνήστε
Συνδέσεις
Πείτε μας την άποψή σας για το Envirohelp.gr
Διαβάστε τους όρους χρήσης και την αποποίηση ευθύνης

Αρχική Σελίδα

Τεχνικές Εξοικονόμησης Νερού

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

 

Ο κλάδος των τροφίμων-ποτών χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες νερού επομένως  η εξοικονόμησή του νερού πρέπει να παραμένει ως ένας βασικός στόχος. Ωστόσο οι απαιτήσεις υγιεινής του τελικού προϊόντος περιορίζει την χρήση μεγάλης ποσότητας ανακυκλωμένου νερού.

 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η σωστή και ορθολογική διαχείριση του νερού  είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των απαιτήσεων σε νερό αλλά και του όγκου και της ποιότητας των  υγρών αποβλήτων. Μια ιδιαιτερότητα στον κλάδο των  τροφίμων-ποτών είναι ότι για λόγους υγιεινής σε πολλές διεργασίες απαιτείται νερό ΅ε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας και καθαρότητας. Για το λόγο αυτό  οποιαδήποτε αλλαγή στα κυκλώματα νερού πρέπει να λαμβάνει υπόψη θέματα υγιεινής και τις προδιαγραφές τόσο των κατασκευαστών εξοπλισμού όσο και της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ

 

Οι συνήθως εφαρμοζόμενες τεχνικές εξοικονόμησης νερού είναι:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                      Boiler

 

                              Σχήμα 1: Βασική λειτουργία λέβητα (Πηγή: ΚΑΠΕ)

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

 

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

 

Α/Α
Περιγραφή
Αρχείο Word
Αρχείο Acrobat
1)
Μελέτη Περίπτωσης:   Χρήση της Ξηρής Διαδικασίας για την Αφαίρεση και τη Μεταφορά των Εντοσθίων των Ψαριών σε Μονάδα Επεξεργασίας Ψαριών
Word
Acrobat
2)
Μελέτη Περίπτωσης: Επαναχρησιμοποίηση Νερού σε μια  Μονάδα Επεξεργασίας Λαχανικών
Word
Acrobat