Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός (είναι επίσης γνωστός και ως οικολογικός σχεδιασμός) αναφέρεται στον σχεδιασμό των προϊόντων ή στις διεργασίες που θα μπορούσαν να μειώσουν την περιβαλλοντική επίδραση διαμέσου του κύκλου ζωής. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός είναι μία σημαντική διεργασία ή οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) του προϊόντος ή των διεργασιών που υποβάλλεται (π.χ. η συνθήκες προμήθειας και χρήσης των Α υλών, η αποτελεσματικότητα της μεταποίησης ή των μεθόδων διεργασίας και η διάθεση των υλικών στο τέλος της χρήσιμης ζωής τους), και ουσιαστικά στοχεύει στις φάσεις με την μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίδραση
Κάθε φάση του κύκλου ζωής είναι αρκετά σημαντική και πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της επιχείρησης που επιθυμεί να μειώσει την συνολική περιβαλλοντική της επίδραση. Η επίδραση αυτή εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης και το προϊόν.
Από τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό δεν ωφελείται μόνο το περιβάλλον. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα μπορούσατε να βελτιώσετε την προοπτική και το όφελος της επιχείρησης σας υιοθετώντας φυσικά τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Αρχικά, η επιχείρηση σας μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την εφαρμογή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού λόγω της βελτίωσης της αγοραστικής αξίας του προϊόντος που παράγετε. Ο Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός απαιτεί καινοτομία και υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών ή υλικών, και μπορεί να βοηθήσει το προϊόν σας να διακριθεί στον χώρο της διαφήμισης επειδή π.χ. παράγεται με λιγότερα τοξικά υλικά, η μπορεί να αποσυναρμολογηθεί, ή να ανακυκλωθεί.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού είναι ότι δίνει την δυνατότητα μείωσης του κόστους που σχετίζεται με την παραγωγή ή άλλων επιχειρηματικών διεργασιών. Για παράδειγμα, η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται από την βελτίωση της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση του χρόνου των εργαζομένων ή την μείωση του κόστους των υλικών και του κόστους λειτουργίας.
Τέλος, ο Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός για μερικές επιχειρήσεις είναι και θα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η νομοθεσία που αφορά τα απόβλητα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, η οποία καθορίζει (μεταξύ των άλλων απαιτήσεων) τον κατάλληλο σχεδιασμό των προϊόντων έτσι ώστε να μειωθούν τα επικίνδυνα υλικά και να διευκολύνεται η αποσυναρμολόγηση και η ανακύκλωση.
Η πρώτη απαίτηση του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού είναι η πληροφόρηση- σχετικά με την επίδραση του κύκλου ζωής του προϊόντος. Η κάθε επιχείρηση πρέπει να εξετάζει ποιες είναι οι κατάλληλες αλλαγές ως προς τον σχεδιασμό του προϊόντος και σε ποια φάση πρέπει να γίνουν οι αλλαγές αυτές. Το κόστος πληροφόρησης εξαρτάται από την περίσταση, και μπορεί να είναι ένα σημαντικό χρηματικό ποσό (ιδιαίτερα εάν προσληφθεί ένας εξωτερικός σύμβουλος) ή ένα ελάχιστο ποσό (εάν οι σχετικές πληροφορίες είναι εύκολα διαθέσιμες)
Επιπλέον, ανάλογα με την περίσταση και εάν έχουν υιοθετηθεί νέες τεχνολογίες, μπορεί να είναι αναγκαίο να επενδύσετε κάποιο χρηματικό ποσό για την αγορά εργαλείων και εξοπλισμού και/ή να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας.
Βήμα 1- Αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προϊόντος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσου μίας λεπτομερής Ανάλυσης του Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ), ή μίας πιο γενικής ΑΚΖ η οποία να επικεντρώνεται στην αναθεώρηση συγκεκριμένων φάσεων της. Η συνεργασία με τους προμηθευτές και τους αντιπρόσωπους είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της φάσης όχι μόνο επειδή είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μία ΑΚΖ χωρίς την συμμετοχή των παραπάνω, αλλά και από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνεργασία είναι απαραίτητη για την επόμενη φάση-ανάπτυξη και εφαρμογή των ιδεών του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
Επίσης η περιβαλλοντική επίδραση μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τον προμηθευτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο μόνος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την περιβαλλοντική επίδραση είναι μέσου της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Ο λεπτομερής περιβαλλοντικός έλεγχος της παραγωγής και των άλλων σχετικών διεργασιών είναι ένα σημαντικό κομμάτι του περιβαλλοντικού σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τις αρνητικές τους επιπτώσεις διαμέσου εσωτερικών αλλαγών. Τέλος ο λεπτομερής περιβαλλοντικός έλεγχος θα αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση και θα επισημάνει που και ποιες αλλαγές είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
Βήμα 2-Έρευνα, Σχεδιασμός και Εφαρμογή των Αλλαγών του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού. Το προηγούμενο βήμα συνήθως επισημάνει που μπορούν να γίνουν βελτιώσεις ως προς τον σχεδιασμό, ενώ το επόμενο βήμα θα «κρίνει» εάν η εφαρμογή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού είναι αποτελεσματική ως προς το κόστος. Επισημαίνουμε ξανά, ότι η συνεργασία με τους προμηθευτές και τους καταναλωτές είναι σημαντική για να πραγματοποιήσετε ευκολότερα αυτό το βήμα, γιατί με αυτό το τρόπο θα αποκτήσετε ιδέες και γνώμες για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Είναι επίσης σκόπιμο να εξετάσετε την περιβαλλοντική νομοθεσία, τόσο την παρούσα όσο και αυτή που πρόκειται να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον, για να δείτε εάν υπάρχει οποιοδήποτε νομοθετικό θέμα το οποίο θα σας καθοδηγήσει ως προς τον σχεδιασμό του προϊόντος σας.
Trannon Furniture by David Colwell
Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα δείτε πως ο David Colwell έχει ενσωματώσει τις αρχές του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στην κατασκευή των επίπλων.